Stiže i Stockerau, te se ne možeš ne sjetiti kako je bilo lijepo početkom 2017. godine kod njega

Austrijanci stižu sutra, Španjolci i Slovaci u petak, dan prije početka turnira u Gospinom polju. Prvi mečevi su u subotu od 14 sati, navečer od 19 sati igra se 2. kolo. Posljednje treće u nedjelju, 11. rujna. Samo će pobjednik nastaviti natjecanje u Europa Cupu, drugom po snazi europskom klupskom natjecanju, a ostali će utjehu pokušati pronaći u posljednjem, trećem po rangu europskom kupu, Europa Trophy.

Austrijanci i Španjolci dolaze u Dubrovnik zrako(plovo)m, Slovaci na četiri kotača.

U dva desetljeća u Europi ‘Pituri‘ su putovali na razne načine. Upamćeni su kao klub koji je na gostovanja znao ići s navijačima. Pamti se kad su digli sve na noge u Austriji, nedaleko od Beča. Iznenadili domaćina. Najvažnije, tad iznenadili ga za stolom, izborili prolaz dalje, te se pjevalo i cijelim putem kući. Sad taj isti Panceo Stockerau stiže ovaj vikend u Gospino polje, te se budi sjećanje na to europsko gostovanje.  Austrijanci su vodili s 2:0, dobili oba prva meča s 3:0, te vodili u trećem s 1:0 u setovima. Miho Simović je tad dobio iduća tri seta, drugi s 12:10, a četvrti s 13:11. Roko Tošić je gubio 1:2 u setovima, a zatim 13:11 u četvrtom, te 11:8 u petom, i na kraju Tomislav Japec je dobio prva dva seta (11:8 i 17:15), izgubio iduća dva (11:3, 11:5), te u odluci, tko će dobiti pet i slaviti ukupnu pobjedu, 13:11 za Japeca. ‘Pituri’ su na taj način izborili četvrtfinale ETTU Cupa, a to im je do danas najveći uspjeh u Europi.

Oni klubovi koje su pak ugostili u Gospinom polju pamte taj nastup također po navijačima ‘Pitura‘. Nema tko ne istakne kako u ‘luđoj‘ atmosferi nije igrao.

Trebalo bi biti tako i ovog vikenda. Dva stola će se postaviti u veliku dvoranu. Miho Simović, Tomislav Japec i Filip Ćipin otvaraju novu sezonu europskim utakmicama. Cilj je nastaviti igrati u Europa Cupu. Nakon toga čeka ih domaće prvenstvo. Brane naslov. Pokušat će treći put uzastopno, a četvrti put ukupno osvojiti ‘kantu‘. Cilj im je u novoj sezoni vratiti i trofej pobjednika Kupa u svoje vitrine, te doći u svojim vitrinama u ljeto 2023. godine imati osam trofeja, četiri prvaka i isto toliko pobjednika kupa.

SKUPINA ‘A’

Dubrovački turnir, skupina ‘A‘, subota, 10. rujna, 1. kolo, 14 sati: Hortitec Alzira TT (Španjolska) – Libertas Marinkolor (Hrvatska), Panceo Stockerau (Austrija) – TJ Geolog Roznava (Slovačka), 2. kolo, 19 sati: TJ Geolog Roznava – Hortitec Alzira TT, Libertas Marinkolor – Panceo Stockerau, nedjelja, 11. rujna, 10 sati: Hortitec Alzira TT-  Panceo Stockerau, Libertas Marinkolor – TJ Geolog Roznava.

Europa? Europa Cup je drugo po snazi od ukupno tri europska klupska natjecanja. Uzima se u obzir uspješnost u Europi u posljednje tri sezone. ‘Pituri‘ su po tome 29. klub Europe. Žele napredovati. Iduće sezone biti još bolje plasirani. Za to će trebati nove pobjede. Vikend u Gospinom polju, domaći teren, navijači, prilika je tu.

Nova sezona, novi sustav natjecanja, ali i bodovanja. Pobjeda 3:0 i 3:1 vrijedi tri boda, poraženi ostaje praznih ruku. Pobjeda 3:2 donosi dva boda, a poraženom bod.

Dubrovački vjesnik/ Tonći Vlašić