TRADICIJA IGRANJA STOLNOG TENISA U DUBROVNIKU DUGA JE DEVET DESETLJEĆA!

PRVO PRVENSTVO GRADA DUBROVNIKA U STOLNOM TENISU ODRŽALO SE DAVNE 1932. GODINE (od 30. travnja do 2. svibnja).

ZA PRVENSTVO DUBROVNIKA U PING-PONG IGRI▪︎izvor: “Dubrovačka tribuna” / broj: 148 od dana: 5.4.1932. (Državni arhiv u Dubrovniku)

Sokolsko društvo Dubrovnik (ping-pong sekcija) priređuje 30. aprila te 1. i 2. maja 1932. PING – PONG utakmicu za prvenstvo Dubrovnika. Takmit će se pojedinci i parovi (dame i gospoda). Pravo takmičenja ima svaki stanovnik Općine dubrovačke, bez obzira dali je član Sokolskog društva, ako uplati iznos od Din. 10 – (deset) i ako se pravovremeno prijavi za utakmicu. Prijave prima brat Branko Hope uključivo do 25 aprila ove godine. Ova utakmica, koju priređuje mjesno Sokolsko društvo, ujedno je i prva utakmica ove vrste u Dubrovniku. Uvjereni smo da mnogi i ne poznaju ovu lijepu i zanimljivu igru, koja je pred nepune dvije godine doprla do nas i to najprije u privatne kuće i hotele, a zatim u neka društva i škole. Ping-pong su naravno, izumili Englezi. Ovu igru možemo nazvati: STOLNI TENIS pošto su propisi i način igre skoro jednaki tenisu, s razlikom da se igra na stolu čija je ploha veličine 157×275 cm. Igra je interesantna kao i tenis, s razlikom da je ovaj posljedni zahtijeva velike izdatke u svakom pogledu pa je prema tome pristupačan samo imućnijim. Ping-pong naprotiv ne zahtijeva skoro nikakvog troška pa će se i širi krugovi naše mladeži upoznati, i usavršiti u ovoj igri.

PING-PONG TURNIR U SOKOLSKOM DRUŠTVU▪︎izvor: “Dubrovačka tribuna” / broj: 154 od dana: 18.5.1932. (Državni arhiv u Dubrovniku)

Koncem aprila i prvih dana maja o.g. održan je inicijativom mjesnog Sokolskog društva turnir u Ping-Pong igri. I ako je to bila prva priredba ove vrste, ipak je odaziv među igračima bio velik. Prijavile su se tri dame i 23 gospodina. Posjetioci turnira pratili su sa zanimanjem razne susrete, a bilo ih je vrlo interesantnih naročito u finalu. Igrače možemo uglavnom podjeliti na tri grupe: Kupari, Dubrovnik i Gruža. Već se unaprijed očekivala dobra igra Gružana i ta prognoza nije bila pogrešna jer su zasluženo osvojili prvo, drugo, četvrto i sedmo mjesto. Treće, peto i šesto mjesto pripada Dubrovniku. Kupari se nijesu plasirali u finale možda zbog užurbanosti u igri, obzirom na udaljenost mjesta stanovanja. Ipak je među njima bilo dobrih igrača koji će svoje sposobnosti pokazati ovog  ljeta na turniru u Kuparima.

Pobjednici grupa, koji su ušli u finale, plasirali su se na sljedeća mjesta:

1. VOJKOVIĆ Jakov (Gruž), 2. GRABUŠIĆ Tonko (Gruž), 3. KULUŠIĆ Tonko (Dubrovnik), 4. BAĆA Niko (Gruž), 5. KATIĆ Herman (Dubrovnik), 6. RAŠKOVIĆ Savo (Dubrovnik), 7. TROJANOVIĆ Božo (Gruž),

Dame:

1. MOZETIĆ Marija (Dubrovnik), 2. MANJA Novakova (Kupari)

Double:

1. VOJKOVIĆGRABUŠIĆ, 2. BAĆATROJANOVIĆ, 3. KATIĆDORŠNER