NAKON KIŠE (1:3), SUNCE U LINZU (3:2), I TAKO DVA PUTA ‘Pituri‘ se od Europe oprostili drugom pobjedom, dobili prvog i zadnjeg

Miho Simović (Libertas Marinkolor)
Miho Simović (Libertas Marinkolor)Tonči Vlašić

Pobjedom, drugom, te polovičnim učinkom u četiri meča, Libertas Marinkolor se oprostio od Europe, svoje 19. sezone u nizu u jednom europskom kupu. Dobio je svaku drugu na turniru ‘D’ skupine Europa kupa u Linzu: u drugom nastupu domaćina, SPG Linz s 3:2 nakon što je prethodno s 3:1 izgubio od talijanskog predstavnika, ASD Marcozzija, a sad je u zadnjem, četvrtom nastupu s 3:2 bio bolji od rumunjskog CSS SZAK Odorheiu Secuicesa, nakon što je prethodno izgubio od mađarskog PTE-PEAC Kalo Meh s 3:1.

I kad je sve bilo isto – nakon poraza 1:3, pobjeda 3:2, isto je i to da je u obje pobjede u Linzu dva od tri boda donio Miho Simović, i da je on dobio petu, odlučujuću partiju. I još je jedno isto – i ovaj meč je jedna partija odlučena u petom setu, kao i u tri prethodna, i opet on nije otišao na stranu ‘Pitura’.

Dogodilo se to u drugoj partiji, ogledu Kristiana Cservika Filipa Čipina, koji je protiv Rumunja izjednačio rezultat na 2:2, ostavio ‘Piture’ na životu, te je Simović dobio priliku odlučivati protiv Cservika, a u Linzu, kad je on odlučivao, sve je bilo za pet. Čipin je dobio u četvrtoj partiji s 3:0 Istivana Gyorgyja, kojeg je na početku meča svladao Simović. Prije preokreta ‘Pitura’ Sebastian Loso je svladao 3:1 Tomislava Japeca, te donio vodstvo 2:1 rumunjskom predstavniku.

Je li bilo prilike za više? Jest, izuzev Rumunja preostala četiri sastava su bila izjednačena, nijanse su odlučivale, u većini slučajeva igrao se ‘produžetak’ u setu. Pamtimo i rezultat 16:14, pa 13:11, koliko je samo puta bilo 12:10. ‘Pituri’ su bez izgleda ostali uoči zadnjeg kola jer su u eventualnom ‘krugu’ s domaćinom i talijanskim predstavnikom imali minus jedan razliku u partijama (poraz 1:3, pobjeda 3:2). Na kraju su prošli SPG Linz i PTE PEAC Kalo Meh. Odlučivala je peta partija između mađarskog predstavnika i domaćina, koja je pripala domaćinu. U suptrotnom bi dalje prošli ASD Marocozzi uz PTE PEAC Kalo Meh, koji bi bio pobjednik skupine. Međutim, na kraju je drugi, a domaćin prvi…

SKUPINA ‘D‘ EUROPA CUPA

Poredak: 1. SPG LInz 3/1, 2. PTE PEAC Kalo Meh 3/1, 3. ASD Marocozzi 2/2, 4. Libertas Marinkolor 2/2, 5. CSS SZAK Odorheiu Secuicesa 0/4.

Domaćin je prvi jer je dobio PTE PEAC Kalo Meh s 3:2, a ASD Marocozzi je treći jer je dobio Libertas Marinkolor s 3:1. 

Tomislav Japec, Filip Čipin i Miho Simović se sad okreću domaćim natjecanjima u kojima brane naslov pobjednika. U prvenstvu su bez greške, s vrijednom pobjedom protiv doprvaka u njegovom domu, varaždinskog StaRR-a.

Dubrovački vjesnik/Tonći Vlašić