Od srijede do subote u Varaždinu će se igrati završnica Europskog kupa, koju organizira STK Starr.

Hrvatske boje u glavnom gradu najstarije hrvatske županije branit će Libertas Marinkolor, za koji igraju Filip Čipin, Miho Simović i Tomislav Japec, te Frane Kojić, koji brani boje austrijskog Walter Welsa.
Pituri su smješteni u skupinu A zajedno s njemačkim Mühlhausenom i španjolskim Borgesom. Iz svake skupine dalje idu dva kluba, a to drugo mjesto ciljaju i Dubrovčani. Realno, prvo mjesto je rezervirano za vrlo jaki Mühlhausen, koji u svojim redovima ima čak tri igrača iz svjetskog Top-a 100, Habesohna (44.), Ionescua (60.), Jančarika (94.), a četvrti je Mengel, koji je 142. na svijetu.
– S Nijemcima će biti meč za uživanje, to su sve odlični igrači, reprezentativci. Probat ćemo otkinuti koji pojedinačni meč, ali treba biti realan. Mi ćemo svoju priliku tražiti u susretu sa Španjolcima. Predvodi ih Duran, po mojoj procjeni izgledi su 50-50. U slučaju da prođemo skupinu izborit ćemo četvrtfinale, a s time bi izjednačili najveći uspjeh kluba – istaknuo je Filip Čipin, prva violina dubrovačkog sastava.
Libertas je u sezoni 2016./17. igrao četvrtfinale Europskog kupa, a zaustavio ga je Walter Wels. Zagrepčanin u redovima dubrovačkog kluba iza sebe ima lijepu sezonu, u domaćoj ligi skor mu je 20-0, postali su prvaci, igraju europsko natjecanje…
– Ma stvarno super sezona, ostvarili smo 20 pobjeda, ja nisam nigdje kiksao, a tako treba ostati i do kraja lige. Nadam se da će se igrati Kup jer nam je želja uzeti duplu krunu. Je, tu su i konkurenti iz Zagreba i Varaždina, ali realno mi smo najkvalitetnija momčad.
Lako moguće da će i sljedeće sezone braniti boje Pitura.
– Nisam još ništa konkretno dogovorio, ali meni je želja ostati u Dubrovniku. I vjerujem da će tako i biti.
Kao i da mu je želja postati standardni član reprezentacije.
– Otprilike u sljedeće tri sezone želim probati napraviti najviše što mogu. Treniram puno, fokus mi je totalno na stolnom tenisu. Tako će biti i dalje te se nadam da ću uspjeti izboriti se za svoje mjesto na nekom od velikih natjecanja. Nikad nisam bio na pojedinačnom ili momčadskom Svjetskom prvenstvu – zaključit će Čipin.
Libertas će s Mühlhausenom igrati u četvrtak u 10 sati, a istog dana u 18.30 sučelit će se s Borgesom.
Frane Kojić i njegov Walter Wels također ima svoju računicu. Smješteni su u skupinu C s mađarskim Peac Kalo-Mehom i španjolskom Irun Leka Eneom. Sa Španjolcima igraju u četvrtak u 13 sati, a s Mađarima u petak u 10 sati.
– Ne obaziremo se previše na ždrijeb nakon posrtaja u domaćem prvenstvu – bile su prve riječi Kojića.
Inače, njegov Wels je u polufinalu Austrijskog prvenstva svladan od Salzburga.
– Zbog toga bacamo sve karte na ovo natjecanje. Moramo se iskupiti za poraz iz prvenstva. Tako da tko god dođe s druge strane naš zadatak je da ostavimo srce na terenu. Mađari su stari lisci, svi imaju preko 35 godina, dok su Španjolci nešto mlađa momčad predvođena s iskusnim Diezom, koji može ‘skinuti’ dobre igrače ako mu je dan – zaključio je Kojić.

Skupina A: Post SV Mühlhausen 1951, Libertas Marinkolor, Asisa Borges Vall
Skupina B: AS Pontoise Cergy, Top Spin Messina, Vydrany
Skupina C: Irun Leka Enea Marpex, Walter Wels, PTE Peac Kalo-Meh
Skupina D: Enfireex Ostrava, Solex-Consult Wiener Neustadt, CSS-SZAK Odorheiu Secuiescand, UMMC-Elem.

HSTS