POBJEĐUJU I KAD NE TREBA Simović, Čipin i Japec prvi u Rumunjskoj, ‘Pituri‘ će igrati na završnom turniru Europa kupa!

Miho Simović, stolnotenisač Libertas Marinkolora
Miho Simović, stolnotenisač Libertas Marinkolora
Foto:Tonči Vlašić

Miho Simović i Szilard Gyorgy su na kraju odlučivali tko će ostvariti drugu pobjedu na turniru skupine ‘A’ Europa kupa i neporažen zaključiti prvi krug, Libertas Marinkolor ili domaćin, CSS SZAK Odorheiu Secuiesc. Prvi set je pripao Rumunju 11:8, drugi Simoviću 11:9. U trećem je opet s 11:8 bolji bio Gyorgy, a u četvrtom Simović uvjerljiv s 11:3. Peti, odlučujući set do šest – Gyorgy je vodio 3:1 i 4:3, a Simović potom nanizao tri poena za novu pobjedu ‘Pitura’, računajući domaće prvenstvo – 16. pobjedu u isto toliko nastupa ove sezone!

Posljednji meč skupine ‘A’ Europa kupa otvorili su ove nedjelje Simović i Sebastian Loso. Simović tad nije bio uspješan. Loso je bio bolji s 3:1 (7:11, 11:8, 11:2, 12:10). Potom su Filip Čipin i Tomislav Japec svladali svoje suparnike s 3:0, Čipin s 11:8, 11:6 i 11:4 Gyorgyja, a Japec s 11:5, 11:5 i 11:4 Szabolcsa Tamasa. Nakon toga je Čipin poražen od Losoa s 3:0 (11:7, 11:7, 11:4), te su Simović i Gyorgy odlučivali. Simović je pobjedom donio prvo mjesto dubrovačkom klubu u skupini.

image

Tomislav Japec, Miho Simović i Filip Čipin – DU PITURI izlaze opet u Europu
Foto: Tonći Vlasić

I uoči ogleda ‘Pitura’ i domaćina turnira bilo je jasno tko ide na završni turnir. Oba sastava su prvog dana dobila ukrajinsku Fortunu iz Kijeva, te su osigurali jedno od prva dva mjesta u skupini ‘A’, koja vode dalje. Završnica Europa kupa igrat će se od 12. do 15. svibnja u Varaždinu, a na njoj će nastupiti ukupno 14 klubova, po dva najuspješnija iz svake od četiri skupine Europa kupa, te šest sastava koja su zaustavljena na korak do plasmana u završnicu najelitnijeg europskog klupskog natjecanja, Lige prvaka.

U povijesti dubrovačkog kluba, koji posljednjih nekoliko sezona ostvaruje svoje najveće uspjehe, pisat će kako je 2021. bio sudionik završnice prvog izdanja Europa kupa. Međutim, nema sumnje kako Simović, Čipin i Japec neće u Varaždin za mjesec i pol dana ići na izlet. Naprotiv, pokušat će u jakoj konkurenciji ostvariti još koju europsku pobjedu, te pokušati još jednom, kao i 2017. godine, europsku sezonu zaključiti u samom vrhu jednog europskog klupskog natjecanja. Četvrtfinale ETTU Cupa, plasman među osam najboljih, izboren prije četiri godine, najveći je do danas europski uspjeh Libertas Marinkolora. Mogu li ga ‘Pituri’ nadmašiti ove 2021. godine?

Dubrovački vjesnik/Tonći Vlašić