ODLUKA O NASTAVKU ILI PREKIDU HEP SUPERLIGE U SEZONI 2019/20 DONOSI IZVRŠNI ODBOR HSTS-A U PETAK 22. SVIBNJA

Pospiš: Izvršni odbor će poštovati odluke većine

Izvršni odbor HSTS-a održat će se 22. svibnja u 17.30 na kojem će se odlučivati o bitnim stvarima za hrvatski stolni tenis.Pogotvo važna bit će odluka o HEP Superligi, koja je prekinuta pet kola prije kraja natjecanja zbog pandemije Covida 19.
– Pratio sam situaciju, bio sam u kontaktu s našim klubovima, no Savez je tu bio nemoćan do sada. Čekali smo zeleno svjetlo od države i sada smo ga dobili. Otvaraju se dvorane, nadam se da će sve biti u redu – istaknuo je Zlatko Pospiš, predsjednik HSTS-a te dodao:
– Stolni tenis nije opasan i kontaktni sport poput nekih drugih sportova. Znam kako će dosta klubova ispaštati zbog ove pandemije, ali u tome smo svi zajedno. Savez će također imati problema jer je sve stalo.
Što će biti s ligaškim natjecanjima?
– Poslali smo upit klubovima HEP Superlige i njihov stav je bio jasan. Neke stvari će možda trebati još usuglasiti, ali to će sve biti riješeno i potvrđeno na Izvršnom odboru. Poštivat ćemo volju većine, a ako netko bude nezadovoljan uvijek se to može ispraviti na godišnjoj skupštini, koja bi trebala biti u lipnju. Točan datum još ne znamo, ali svi će biti pravovremeno obaviješteni. Na Izvršnom će biti još nekih odluka, ali ne želim ništa javno iznositi bez odluke IO-a.
Mogu li klubovi očekivati kakvu pomoć u ovim teškim vremenima?
– Pričali smo o tome, neke ideje postoje, a ono što smo za sad sigurni je da razmišljamo da kod registracije igrača budemo fleksibilniji te prolongiramo neke uplate. Ligaški odbor je ponudio klubovima da se sljedeća sezona odigra na način da se smanje troškovi. No, kako sam rekao, poštovat ćemo volju većine.
Postoji li mogućnost da se u ovoj sezoni održe prvenstva Hrvatske za mlađe kategorije?
– O tome će odlučivati Natjecateljska komisija. Po meni ima šansi, ali ne želim ništa planirati unaprijed već pričekati kako će se odvijati situacija s virusom.
Ove godine u Hrvatskoj su se trebala igrati četiri vrlo jaka turnira. Europsko prvenstvo do 21 godine u Varaždinu se odigralo, no Zagreb Open, omladinsko Europsko prvenstvo u Zagrebu i Croatia Open za juniore i kadete u Varaždinu su pod upitnikom.
– Tu se borimo i zasad nam dobro ide. Dobro smo lobirali i čelnici ITTF-a su nam izašli u susret. Za sada je plan da se omladinsko EP igra početkom rujna, a Croatia Open za juniore i kadete u Varaždinu odmah iza tog termina. Ovisiti ćemo o tome kako će se odvijati situacija s pandemijom, ali se se nadam da će sve proći u najboljem redu. Iako morate znati da će Varaždin biti u problemu jer neće moći računati na dolaske azijskih igrača, već ponajviše Europljana. Slična stvar je i sa Zagreb Openom, koji bi se trebao održati u prosincu. On je već dogovoren s gradom, teško ćemo odustati, a tražili smo termin kojeg svi priželjkuju. I Slovenci bi imali turnir u prosincu što je dobra stvar zbog manjih troškova igrača. To su za sada sve projekcije i naše želje, ionako ćemo ovisiti kako će se ova pandemija razvijati.
Što ako neće biti moguće održati omladinsko EP?
– Tražit ćemo da budemo domaćini 2021. Znam da je u tom terminu EP u Srbiji, ali ETTU mora znati da smo uložili neka sredstva u ovu organizaciju, oprema je već stigla itd.
Planovi za dalje?
– Nakon što održimo EP želimo opet se za nešto kandidirati. Postoje razne opcije, pa opet i omladinsko EP za čiju smo organizaciju 2016. dobili visoke ocjene. Moguće je da to bude i veteransko EP. Možda tamo 2022. ili 2023., ali za takva natjecanja se vodi velike borbe No, to su za sad sve nepoznanice, jer svi žele najprofitabilniji turnir na svijetu.
Za kraj je poručio.
– Koliko znam nitko od stolnotenisača nije bio zaražen. Nadam se da će tako i ostati. Znam da su i svi željni igre. Čuvajte se, pratite upute i budite maksimalno oprezni da ova pošast stane i da se vratimo normalnom životu – zaključio je Pospiš.

IZVOR: SLUŽBENA STRANICA HSTS-A

Leave a Reply