O nama

Stolnoteniski klub Libertas Marinkolor osnovan je 1978. godine u Dubrovniku. Zajedno sa STK Libertas, osnovan je još jedan klub, Hotelsko-turističko poduzeće Dubrovnik (HTP Dubrovnik). Klubovi se natječu u Gradskoj ligi, koja je osnovana iste godine, a traje i danas.

U ratnim godinama sportska događanja su zamrla, no stolnotenisači su željeli poduzeti nešto po tom pitanju. Predstavnici obaju klubova, na čelu s Vlahom Zlošilom (STK Libertas) i Josipom Martinovićem (HTP Dubrovnik), odlučuju udružiti snage te se klubovi spajaju pod imenom STK Libertas. Martinović je izabran za predsjednika, a Zlošilo za tajnika kluba.

STK Libertas se nastavlja natjecati u Gradskoj ligi, a nekoliko godina sudjeluje i u Drugoj hrvatskoj ligi-zapad, no zbog manjka financijske potpore, bili su prisiljeni odustati od sudjelovanja u tom natjecanju.

Tvrtka Marinkolor službenim sponzorom kluba postaje 2000. godine, a radu se priključuje današnji predsjednik Marinko Matulović. Te godine STK Libertas Marinkolor osvaja drugo mjesto u Drugoj hrvatskoj ligi-zapad.

Godinu dana kasnije, u sezoni 2000./2001. klub osvaja prvo mjesto u Drugoj ligi te ulazi u Prvu hrvatsku ligu. Taj uspjeh ostvaren je u sastavu: Dragutin Šurbek, Stanko Eskulić, Đuro Mileusnić, Robert Tothorti, Ivo Šarić i Slaven Šoša.

Od 2001. do danas, STK Libertas Marinkolor nastupa u Superligi te osvaja dva prva, tri druga, devet trećih, dva četvrta i jedno peto mjesto.

Najveći uspjeh klub je ostvario u sezoni 2016./2017. osvojivši duplu krunu Hrvatske-naslov su odnijeli i u Superligi i u Kupu Hrvatske. U istoj sezoni ostvaren je i povijesni rezultat u ETTU Cupu gdje su stolnotenisači Libertasa ušli među osam najboljih momčadi Europe. Te sezone za klub su nastupali Roko Tošić, Miho Simović, Neven Juzbašić i Tomislav Japec.

Za Libertas Marinkolor trenutno, u prvom sastavu, nastupaju Miho Simović, Tomislav Japec, Filip Čipin.

Leave a Reply